Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi



Kitaplar candır, yeri geldi mi canandır. Peki ya kütüphaneler. Kütüphanelerin o tarihi havasını soluyan azınlıktansanız eğer kendinizi diğer insanlarla bir tutmayın. Çünkü kütüphaneye yıllardır gitmemiş belki de hiç adım atmamış insanlar var günümüzde.

Maalesef ülkemizdeki kütüphaneler çok büyük değil tabii ki ödenekten kaynaklı sorunlar. Özellikle yaşadığım şehirdeki kütüphane çok küçük. Biz böyle ufak tefek kütüphanelere mahkum olalım elin Washington D.C. sinde dünyanın en büyük kütüphanesi olsun. 

Washington'daki kütüphane en çok kitap sayısına sahip olup 3 binadan oluşmaktaymış. Kütüphane 1800 yılında kurulmuş ama 1812 yılındaki savaşla harap olmuş ve tüm koleksiyon kaybedilmiş. 1815 yılında Thomas Jefferson, kütüphanesinde yer alan 6487 kitabı bu kütüphaneye bağışlamış. Kütüphane Amerikan İç Savaşından sonra kapasite ve bina bakımından büyüyebilmiş.

Şuan 470 dilde 29 milyondan fazla kitap ve diğer yayınlar, 58 milyon da el yazması varmış koleksiyonda. Ayrıca birçok film, gazete, müzik notaları ve işitsel kayıt bulunuyormuş.

Resimde en önde gördüğümüz bina Thomas Jefferson Binası tam arkasındaki beyaz bina John Adams Binası, sağ tarafta gördüğümüz bina da James Madison Anıt Binasıymış. 

en büyük kütüphane

Umarım bir gün ülkemizde de böyle koskocaman bina bina kütüphanelerimiz olur :)

Sevgiler...

Kaynak: Wikipedia 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma